Matroserna är vår periods enda teatergrupp, de åker runt till olika bibliotek och spelar en barnteater på tema “Göteborg 400 år”. Gruppen består utav både musiker, skådespelare och en buktalare. Marknadsföringsgruppen träffade dem i regnet på Chapmans torg och kollade på deras första föreställning. 

Vi började med att fråga om handlingen. 

“En tidsresenär upptäcker ett brev från Evert Taube som säger att det finns en skatt i Göteborg och dedikerar hela sitt kvarvarande liv till att hitta den här skatten. Hon skapar en tidsmaskin och åker tillbaka i tiden på en underbar resa för att hitta skatten. Berättelsen får en fin sensmoral i slutändan och allt det återspeglas i hennes dagbok.”, säger Lukas och Viktor lägger till: “Vad skatten är blir en tolkningsfråga”. 

Hedvig berättar om de olika karaktärerna i teatern.

“Under resans gång så träffar hon Evert Taube, Lars och Ingela Gathenhielm, den malmska valen och Gustav ll Adolf.”

Gänget har lite olika uppfattningar om budskapet i teatern. 

“En skatt är vad man uppskattar”, säger Lukas.

“Vi har ett tal i slutet som handlar om att det är viktigt att man är olika”, säger Hedvig och Zeina som läser talet fortsätter.

“Det är en tolkningsfråga vad budskapet är. Inom teatern så kan man ha en massa olika perspektiv, jag tolkar det på mitt sätt vilket är att mångkultur är en skatt.”

Några i gruppen har haft kultursommarjobb innan och för de som inte haft de verkar det som förväntningarna matchat upplevelsen bra. Rasmus blev dock lite förvånad då han sökt musik men hamnat i en teatergrupp, han spelar nu bakgrundsmusiken till pjäsen tillsammans med Felicia och Emilia vilket han tycker är jättekul. 

Vi frågar gänget vad de tycker om Kultursommarjobb och de alla verkar ha väldigt positiva upplevelser.

“Jättebra”, säger Kalle, som är buktalaren Emilias docka. Alla instämmer med Kalle och Viktor fortsätter.

“Det är ett jättebra koncept både för ungdomar och för Göteborgs stad som får glädjas åt det fina som vi kultursommarjobbare förmedlar”

“Under förra perioden då vi inte spelade så var det kul att bara gå runt och kolla på alla banden när de spelade”, säger Nora.

Om chansen ges säger de alla att kultur är något de vill hålla på med i framtiden och kultur i sig tycker de kan ha olika betydelse. 

“Frihet”, säger någon och det fylls på med “Att uttrycka sig” och “Att få skapa”.

Teaterns målgrupp är framförallt barn och vi frågar gruppen hur de vill att barnen ska känna när de går därifrån. De nämner Aaron som har skrivit manuset till pjäsen och säger att han säkert har en tanke om det, men de har även egna tankar.

“Att de är unika och har egna talanger som de kan upptäcka”, säger Zeina

“Att våga testa nya saker, allting måste inte gå som det var tänkt”, säger Nora.

Vi i marknadsföringsgruppen tycker att Matrosernas pjäs är väldigt fin och verkligen värd att se! Roliga skådespelare och ett fint budskap. Se dem imorgon (tisdag) på Södra Skärgårdens bibliotek kl.11/14 eller på Torslanda bibliotek kl.11/14. För övrigt spelschema kan ni kolla in Kultursommarjobb’s instagram @Kultursommarjobb.