Rootless är ett band på 5 medlemmar som inte kände varandra innan, utan som sattes ihop av Kultursommarjobb. Trots det har de fått ihop fantastiska set som de spelar tillsammans inför publiken. Vi träffar dem när de står mitt i Brunnsparken och spelar soul, r’n’b och reggae som de säger är deras huvudgenrer. I pausen får vi möjlighet till en intervju och vi börjar helt enkelt med att fråga varför de sökte in till Kultursommarjobb.

“Jag sökte in för att jag tänkte att det skulle vara roligt att pröva, jag har inte gjort det innan. Jag är 20 så jag känner mig egentligen lite för gammal för det här, men man är aldrig för gammal för att ha roligt ellerhur?”, svarar Sam som spelar gitarr, trummor och sjunger. Han nämner också att det är kul att främja Göteborgs kulturliv och att få göra människors dagar till det bättre.

De andra i bandet håller med Sam om att det är roligt att göra människor glada. Kombinationen av att få göra det man älskar men också ge ut glädje till andra verkar vara en röd tråd mellan många av våra kultursommarjobbare.

“Jag såg att det fanns ett jobb som kunde göra mig glad, därför sökte jag. Man får sprida glädje till andra och till sig själv”, säger Hugo som spelar bas i bandet.

Rootless största utmaning hittills har varit deras basförstärkare men också att spela tillsammans med helt nya människor.

“Den största utmaningen har nog varit att vi inte kände varandra sen innan, helt nya människor som man ska musicera med.”, säger My. Philia trodde dock att det skulle vara jobbigare än vad det varit.

“Jag tyckte nästan inte det blev en så stor utmaning, jag trodde det skulle bli det”

“Att spela musik” är gruppens självklara svar på vad som varit roligast men de tycker också att publikens medverkan är väldigt rolig. Vi får höra flera exempel på personer de mött bara första dagen.

Det var någon som började dansa balett runt en lyktstolpe förut och det var det bästa som hänt hittills”, säger Philia och fortsätter.

“Det var också tre tjejer som stod och dansade och klappade med när vi sjöng “Mercy”, de såg skitglada ut och det är precis den känslan vi vill ge vår publik”

“Vi sa att vi skulle spela reggae och då var det en kille som sa att han skulle komma och kolla på oss”, berättar My.  

Publiken verkar verkligen uppskatta Rootless musik och likaså gör vi. Vi önskar dem fortsatt lycka till och rekommenderar er alla att kolla in dem på stan!