På veckans sista riktiga repdag besöker vi Nästa är Bästa som är i full gång med att öva inför kommande veckor. Vi får kolla på ett genomdrag av ett set och får även till en intervju efteråt. Gruppen som blev ett band inför Kultursommarjobb består utav Julia, Gustav, Leo, Agnes, Tobias, Alma, Stina och Jakob. De spelar musik som de hoppas kan liva upp stämningen med och som bjuder upp till dans.

Vi börjar med att kolla av hur repen har gått hittills för bandet. Vi får ett sammansvetsat “Braa” som svar och Stina fyller på med “Det är väldigt varmt och kvavt men det går bra”.

Nästa är Bästa verkar ivriga för att få komma ut på gatan och spela och vi fråga vad de ser mest fram emot.

“Spela för publik, det var ju länge sedan”, svarar någon och en annan fyller på med “Att få dela med sig av partystämningen”.

Några i gänget har haft kultursommarjobb sen innan och alla är positivt inställda till hela konceptet.

“Det ger ungdomar en chans att få komma ut och jobba med kultur. Kultur är en sådan sak som många tänker att man inte riktigt kan ha som jobb och då är det bra att man kan visa på att det faktiskt går att jobba med.”, säger Stina.

“Förutom att det är bra för ungdomarna så är det också bra för kulturlivet. Många grupper som sätts ihop i och med Kultursommarjobb fortsätter att spela ihop efteråt också.”, fyller Jakob på med.

Att kultur är viktigt anser många och kanske speciellt de som jobbar med det, som våra Kultursommarjobbare till exempel. Nästa är Bästa ger oss flera anledningar till varför kultur är så viktigt.

“För att sprida glädje”, nämner Agnes och Julia fyller på med frågan “Det finns väl ingen som inte gillar musik?”. 

Gemenskapen som kultur bidrar till verkar också vara viktig för gruppen.

“Det är en grej man gör tillsammans, det är gemenskap”

Gänget är eniga om att kultur är något de vill syssla med i framtiden och de tycker att Kultursommarjobb är ett bra sätt att få göra det man älskar och också få betalt för det.

Vi i staben är väldigt imponerade av deras framträdande och önskar dem lycka till under kommande veckor! Följ oss på Kultursommarjobb för att få mer uppdateringar om banden och se vart och när de spelar framöver.