Kultursommarjobb är ett bra sätt att få kulturen att växa och ge unga kulturintresserade jobb under sommaren. Det första man tänker på kopplat till kultursommarjobben är ofta musik, dans och teater. Det finns dock andra roller att inta även bakom scenen, en av dem är kostym och rekvisita. Kostymörerna arbetar med att förstärka gruppernas uttryck genom kläder, accessoarer och rekvisita.

Vår periods kostymörer heter Tyra och Lydia och de arbetar tillsammans med sina coacher för att få fram speciella utstyrslar till varje grupp. De berättar om samarbetet med grupperna som både ger dem inspiration men också lite press. “I mötet med grupperna får man idéer som man sedan kan bygga vidare på”, säger Tyra. Det är både kul och svårt att skapa idéer tillsammans,  “Att göra alla nöjda”, säger Lydia är det jobbigaste med rollen.

Den första veckan är den mest intensiva för kostymörerna, då de ska hinna klart med allas kostymer tills framträdanden drar igång. Det är mycket planering som krävs för att tiden ska räcka, budgeten inte ska spricka och att grupperna ska bli nöjda. Det roligaste med jobbet säger de är att få se hur framträdanden får mer show till sig genom deras arbete med kostym och rekvisita. De hoppas därför kunna delta på genrepet på fredag för att få se sina verk på scen. Vi önskar lycka till till kostymörerna och ser fram emot att se vad de håller på att skapa!