Bandet Caracol är ute och spelar på ett soligt Harry Hjörnes Plats. Folk stannar för att lyssna vidare på den ljuvliga musiken. Även de som äter på närliggande fik njuter av musiken. Dock trodde bandet inte alltid att det skulle gå så bra.
– När vi träffades för första gången visste vi inte riktigt hur det skulle gå ihop. Vi tänkte att vi kanske skulle ha väldigt olika stilar men det har funkat jättebra. Vi är väldigt flexibla och det är kul att vi har flera röster så att vi kan göra stämmor och jobba tillsammans. Det växer fram flera ideer, berättar Caracol.
Temat för årets Kultursommarjobb är frihet. Det fick Caracol att tänka på språk och vilken frihet språken ger oss. Caracol vill därför representera så många språk och länder som möjligt i deras musik. För att göra detta använder sig bandets medlemmar av alla språk de kan när de sjunger. Svenska, engelska och portugisiska. De tycker dock att det är synd att de kan så få språk. Bakom bandet står deras vagn. Vanligtvis används vagnen till att transportera instrument, förstärkare och andra tekniska prylar men Caracol använder den även som rekvisita. De har dekorerat vagnen med alla världens flaggor för att stärka deras tema. Dessutom har musikerna skrivit frihet på baksidan av deras tröjor på olika språk.
På samma sätt som Caracol blandar olika språk blandar de flera olika genrer. De blandar bossa nova, pop och soul samt spelar både gamla och nutida låtar. Dessutom har bandet gjort om låtarna de använder så att de ska passa bra ihop och vara lite lugnare.
– Veronica Maggio är en popsångerska från modern tid medan Robert Flack som vi precis spelade är från 70-talet. Så vi vill att alla ska kunna känna igen sig lite, säger Caracol.
Ingen i Caracol har jobbat med Kultursommarjobb tidigare men de märker hur coronapandemin har förändrat sättet kultursommarjobbarna måste arbeta. De måste påminna publiken om att hålla avstånd och se till att det inte blir en för stor folksamling.
Caracol berättar även om hur de tycker att det är viktigt att kultursommarjobben fortsätter. Det finns nästan inga ställen där man kan uppleva kultur när teatrar och konserter har tvingats stänga. De vill även skapa en mer lättsam stämning nu när många har haft det extra tufft.
– Sen tänker jag också att för oss som går i musikgymnasium och var tvungna att ha distansundervisning blir det att vi inte kan spela med folk längre, nu när vi inte kan gå till skolan. Så det här är ju inte bara för alla som lyssnar utan också för oss. Det blir ju jätteviktigt nu när vi har suttit inne de tre senaste månaderna. Vi är ju tacksamma för den här möjligheten, säger Caracol.